Followers

ibuEiymann's GIVEAWAY

ibuEiymann's GIVEAWAY
uolls nak tak discount 15% evrytime sopeng kt tmpt2 neh..?? klu nak, click photo above hokeyy.. xde tarikh tutup.. harap maklum..

Thursday, April 2, 2009

BREASTFEEDING-PART III

kali nie aku nk b'cerita ttg cabaran yg aku hadapi selama m'jd BF-ibu for almost 2 yrs..utk jd BF-ibu yg b'jaya nie, aku perlu kuat semangat + keras hati + pekak telinga m'hadapi org2 di sekeliling yg x pro-BF..for the sake of Eiymann, aku x kesah pun bagun tgh mlm tuk pam EBM..kkdg dh mcm zombie jer asyik ngepam..aku snggup buat ape saje aslkn Eiymann trus menikmati khasiat susuku yg xde tandingannye dgn FM yg plg hebat di pasaran sekalipun

spjg aku jd BF-ibu nie, tipu lar klu kata xde cabaran..esp. dpd org2 yg x pro-BF nie..dh lar x BF ank dorang, pstu siap hasut aku bg Eiymann mnum susu lembu gaks..siap bndingkn Eiymann dgn ank dorang yg gebus-gebas sbb fully-FM..halluuu, mmg lar FM-bby tu bdn dorang gebus-gebas..tp, muscle dorang lembik jer compared to BF-bby yg ade solid muscle..
pnh gak aku dihadiahkn FM..mmg time tu rasa sedey sgt..kite nie punye lar beria2 nk BF..tp dorang cam x nmpk laks..hubby kata buang jer..sng x pyh duk tensi2 psl FM..hence, aku pun buang lar..tp aku x salahkn mereka2 nie..dorang jd camtue sbb xde hidayah+ilmu psl BF..aku percaya klu dorang ade ilmu BF, psti tindakan dorang adlh sebaliknya..
dlu aku x dpt sokongan frm hubby's family..my MIL asyik tnye jer cucu dia ckup susu x.. yer larr MIL tgk menantu dia nie kurus kering cam x ckup susu bdn jer..tp aku tetap kuatkn smgt..dan alhamdulillah, MIL pun dh celik mata psl BF nie..aku pnh dgr MIL citer kt jirannye, dia ckp Eiymann cpt jalan sbb mnum susu ibu..time tue aku rasa bngga + kembang semangkuk hayun..skg nie kesedaran BF gaks tlh diturunkn pd my SIL (hubby's sista)..aku bersyukur sgt..berkat aku sabar dan teruskn BF dlu akhirnya dh mencelikkn byk mata..
bagi aku..stkt cabaran2 mcm nie aku buat pekak telinga jer..as long as ape yg aku buat nie betul, aku yakin Allah akn permudahkn segalanya..sbg ibu yg baik, aku snggup lakukn ape saje wpun t'paksa serah nyawa sekali pun..tak akn lar setakat nk bg susuibu pun aku x mmpu, kan..

kpd BF-ibu & BF-ibu-to-be, percaya dan yakin lar pd diri sndiri yg kita mmpu mnyusukn ank kita hngga 2 thn (at least)..BF is all in yr mind..alwiz think +ve..klu kita slalu dok pikir susu xde, maka jd xde lar.. ibu angkt pun beria2 nk susukn ank angktnya, inikn pula kita ibu kandung..klu kita snggup berusaha+bersusah payah ms mengandung, sepatutnya kite juga msti berusaha+bersusah payah utk BF nie..so, renung2 kan lar..
tak t'gamak rsnya aku nk biarkn Eiymann b'kongsi lasih dgn lembu..jgn jd cam gmbr kt bwh nie..

courtesy of shaza aka yokoyopoyo..ku ciloks gmbr ni dr blog mu..lukisan-berani-mati nie ade kt Bilik Penyusuan Hosp. Putrajaya

Alhamdulillah..berkat NIAT+NEKAD+TEKAD yg kuat aku b'jya BF Eiymann hingga kini..akn ku truskn BF Eiymann hngga ke titisan susu ku yg t'akhir..aku nk Eiymann jd mcm ibunya juga yg BF smpi 4 thn (no FM).. ameen


4 comments:

yOkOyOpOyO said...

good job e-car! keep it up..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

thnx..chayork tuk diri sndiri..;-p

Shinta Musraika said...

salam..

funny la gambo lembu tu!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

shinta:hehe..mmg funny kan..jgn smpi kite memfunny kan ank kite sndiri laks.. (mamposs nnt aku kena hentam ngn org2 yg pro-FM)..

Blog Widget by LinkWithin