Followers

ibuEiymann's GIVEAWAY

ibuEiymann's GIVEAWAY
uolls nak tak discount 15% evrytime sopeng kt tmpt2 neh..?? klu nak, click photo above hokeyy.. xde tarikh tutup.. harap maklum..

Thursday, April 2, 2009

BREASTFEEDING-PART I

aku nk b'kongsi story-mory-morning-glowry camne aku bleh terjebak jadi a fully-breastfeeding-ibu..the story goes like dis

since anak-darez-hood aku dh tahu kebaikan susu ibu nie..cume ms tue ZERO lg psl breastpump (BP), Expressed Breastmilk (EBM) thingy nie..act. keinginan tuk BF bby sndiri bermula ble tgk my eldest sister BF her daughter..tp dia bkn jns yg pkai pump nie sbb dia SAHM (Stay-at-home-mom)..so ms nie jz tau nk BF jer..

July 2006, aku disahkn preggie..hidayah-BF tlh ku dpt bile Allah gerakkn aku & hubby attend Seminar Penyusuan Ibu @ Hotel Nikko by DATUK DR. NOR ASHIKIN MOKHTAR ms aku preggie 8 wks..ble tgk Datuk Dr. Nora yg sungguh2 cite psl kebaikan BF..then, dia ckp dia BF smua ank dia (tp, Datuk nie maintain vogue uuu)..trus aku rs xcited nk jd cam dia..aku trus admire ngn Datuk nie..dia dh jd idola-BF aku..aku pun psg niat tuk BF bby smpi 2 thn..rupe2 nyer hubby yg lg b'semangat lps seminar tue..then, hubby dh sibuk wat research psl breastpump nie (i dunno)..ms my 5 mths preggie hubby wat surprise bg hdh..ble buka, rupe2 nye Spectra 3 xtravaganza set..OMG, aku bru jer nk start pikir2 nk bli BP ape..rupe2nye hubby lbh dlu bli.. dia kata bli kt Mums & Kids, Jusco Sbn 2..smbil tue hubby trus sound "ABANG X MO ANK KITE NNT MNUM SUSU LEMBU TAU" ..sjak tue, aku trus smpan NIAT+NEKAD+TEKAD nk BF bby selama yg blh..besides, cari info dlm internet psl BF nie..time tu t'jumpe lar website SUSUIBU.COM..ade gak baca PA&MA yg byk gak info psl BF nie..

nie lar idola ku utk BF..Datuk Dr. Nor Ashikin..vogeh kan Datuk nie..

stiap kali lps solat aku x putus2 pnjtkn doa agr Allah kurniakn aku rezeki air susu yg byk..agr aku dpt BF smpi 2 thn..aku juga b'doa agr Allah permudahkn aku utk BF smpi 2 thn (at least)..dan aku percaya doa ibu mngandung ini mmg Allah perkenankn.. alhamdulillah, rite after deliver (within an hour), ble nurse dtg bg Eiymann..trus Eiymann pandai hisap sndiri..ms tue rs sebak sgt sbb x caya 1st time dpt BF bby..the utmost moment i've ever had..lps jer deliver tue aku demam sbb turun darah + vacuum + jahit byk ..kena admitted smpi 3 ari kt hosp. serdang..tp aku x putus asa utk BF Eiymann..sib baik ade hubby yg snggup teman dlm ward tue 24 hrs per day..hubby gak lar yg tukarkn posisi bby dr breast kiri-kanan-kiri..sbb aku x pndai nk tukar sndiri + sakit jahit yg byk, x leh gerak byk sgt.. huhu.. Alhamdulillah, stlh mlahirkn Eiymann, aku berjaya mnyusukn dia..Allah mmg mudhkn anakku utk mnyusukn ku buat kali pertama..dan sejak itu ku m'jadi smakin NEKAD tuk BF Eiymann hngga 2 thn (at least)..

during pregnancy

Spectra 3 -hasil tenusuku kt sblh breast


alhamdulillah, aku berjaya jd exclusive-BF-ibu fr 6 mths++..then, continue being a fully-BF-ibu smpi skg, hubby lar yg jd tulang blkg..aku t'haru ble hubby bgun awl pg + bsuh sgala pnggn mngkuk + wat bekpes tuk aku..klu time hubby cuti, smua urusan ank mmg dia yg uruskn (mandi+buat bubur+bg mkn+tukar diapers+main ngn Eiymann)..aku hnye BF jer..thnx, abang..i luv u so muchhhhh!!!

x lupe gak pengorbanan mak yg slalu sediakn EBM tuk bg kt Eiymann spjg aku keja..dan ayah yg slalu bekalkn spirulina, omega-3, jus kurma, jus pegaga, madu asli, habbatus sauda, kopi radix etc..nie smua m'bantu tuk tmbhkn susu..thnx, mak & ayah..luv u so mucchhh!!

BF Eiymann is a pretty awesome moment dat i've ever had in my life..x tahu nk ungkpkn betapa indahnye being a BF-ibu.. i do lurve the way Eiymann sucking my breast..sgt mendamaikn..lbh m'buat ku rasa sayu bile melihat Eiymann tertido kekenyangan di pangkuanku slp mnyusu..Ya Allah, betapa indahnya mnyusukn ank!! dan setiap kali aku mnyusukn Eiymann, aku x berhenti2 berdoa agar Eiymann jd anak yg soleh, bijak & b'guna..ameen..

insya Allah pd 12 april 2009 nie akn genaplh 2 tahun Eiymann BF (w/out Formula Milk).. lg 10 ari lg akn t'capailah NIAT ku utk BF Eiymann hngga 2 thn (ya, Allah..Kau makbulkn lah niat yg telah ku buat semenjak ku mngandung utk terus menyusukn Eiymann shngga sekurang2 nya 2thn..ameen)

kpd anakku E'izz Eiymann Nazrin bin Mohd Nazrin.. seandainya satu hari nnt Eiymann t'baca coretan ibu ini..ketahuilah sayang bahawa IBU TELAH HALALKAN SETIAP TITIS SUSU IBU INI UNTUKMU..tiada harta yg lbh bernilai yg mampu ibu bagi melainkn susu ibu ini..


8 comments:

Anonymous said...

ayat last post tu mengusik naluri aku sbg seorg ibu...

sue'fz said...

akak...bergenang airmata sue'fz baca kecekalan akak menjadi BF-mom. Ayat2 cinta yg akhir tu lagi la...semoga impian dan doa akak utk beberapa hari lagi ni tercapai. U are my idol la...x saba rasanyer nak lalui ape yg akak dah lalui. Nnt dah sampai masanyer, kiter jd mentor-menti erk.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Anony: ni luahan ikhlas ku sbg seorang ibu..

sue'fz: hnya susu ibu saje lar p'hubung kasih sayang k.e-caR & Eiymann.. tiada harta yg lbh b'nilai melainkn susuku sndiri.. k.e-caR hnye buat ape yg t'baik tuk bg yg THE BEST tuk Eiymann.. n i do believe sue pun msti buleh jd cam k.e-caR..yg pntg kena NEKAD+TEKAD..insya Allah kite leh jd mentor-menti (tunjuk ajar ku sifu...)

elysuhaili said...

nak nangis part 'ibu halalkn susu' sbb i pon slalu ckp dlm ati.. ape2 jadik i halalkn susu.. sob sob

elysuhaili said...

i pon slalu ingtkn diri utk buat dgn ikhlas.. mmg i halalkn susu.. sob sob..

+NADS+ said...

salam ziarah...

alhamdulillah...
saya sangat teruja membaca cerita pengalaman awak bfkan ur baby...saya pun insyallah akan deliver bln depan..dan dah berniat tuk BF baby sampai umur 2thn...segala persiapan sudah disediakan....hope sangat kalo awak dapat bantu memberi info2 yang sepatutnyer...

doakan saya dan baby selamat nanti...hope sya juga dapat BF my own baby dengan jayanya mcm u....tahniah kerana telah berjaya...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

elysuhaili: yerp..naluri kite sbg seorang ibu mmg sama kan..

NADS: bru snggah yr blog..dh b'salin rupenyer..congratezz!! hepi BF yer..anythg, dunt hesitate to ask me..i mmg suke jd KAUNTER-PERTANYAAN-BF..hehe..

Anonymous said...

salam.. ecar ni 1 of lactation counselor ke

Blog Widget by LinkWithin