Followers

ibuEiymann's GIVEAWAY

ibuEiymann's GIVEAWAY
uolls nak tak discount 15% evrytime sopeng kt tmpt2 neh..?? klu nak, click photo above hokeyy.. xde tarikh tutup.. harap maklum..

Thursday, April 2, 2009

BREASTFEEDING- PART II

being a BF-ibu nie, aku kena 2x lbh kuat dr ibu2 yg lain..since preggie lg aku dh lngkpkn diri ngn ilmu2 BF.. dh sediakn BF-gadjets..aku x pnh pun t'pikir utk beli FM or any FM-gadjets (milk container, pacifier etc)..aku yakin pd diri aku yg aku boleh BF ankku smpi 2 thn..no matter what, anakku xde pilihan lain melainkn SUSU IBU..ini yg slalu aku sematkn dlm hati+otak+jiwa aku..
ms confinement lg aku dh start pumping stock EBM (in week 3).. sbb aku tau, i am a working-BF-ibu..so, stock EBM amt penting dlm m'bekalkn khasiat susu ibu..besides, aku sntiasa kerapkn direct feeding + pumping at least 8x per day..aku slalu amlkn mnum air suam b4 n after BF/pump..pstu aku kena kuat mkn nasi + mnum air suam at least 3L per day..in additional aku ade mkn/mnum kopi radix, cereal radix, kordial kurma, kordial pegaga, madu asli, spirulina, spirumadu, omega-3, habbatus sauda..smuanya produk HPA (halalan toyyiban)..sdkt sbyk bnda2 ni ade m'bntu m'bykkn susu ku provided aku sntiasa kerapkn BF+pump..


produk HPA yg ku mkn dlm m'bntu m'bykkn susu

selain tu gak..through reading, nie ant. mknan/mnuman yg m'bntu m'bnykkn susu:

soya, barli, halba, madu, sengkuang cina, jntg pisang, longan, sawi, lobak putih, carrot, pegaga, brocoli, spirulina, ikn tnggiri, oat, betik muda, kurma etc..bear in mind, byk mane pun kita mkn/mnum nie smua tp still x kerapkn BF/pump susu tetap akn kurang gaks..

4 comments:

Kerol+Natt=Adam said...

haii k.ecar..nat pn dh start mnm kopi radix utk bykk' susu bdn..hope after deliver ni leh la BF bb secara xclusive n continue BF adam...doak' nat ek' akk..sila beri tunjuk ajar bab2 BF ni...sy bdk br blaja..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

natt: insya Allah k.e-caR leh guide natt frm A-Z bout being a BF-mom..yg pntg natt kena btul2 NEKAD+TEKAD.. psti berjaya.. klu k.e-caR blh, natt pun msti blh kan!

nooryusma said...

salam k e car... betul ker kopi radix boleh tambah susu ibu?
maner leh sy dapatkan produk tu eh?

i m running low milk supply...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

nooryusma: salam yusma.. fyi, kopi radix mengandungi 7 sinergi herba.. slh satu herbanya, akar larak hutan blh m'bntu mnmbhkn susu ibu (provided u keep on BF+pumping dgn kerapnya).. klu nk order leh contact/YM/email me..

Blog Widget by LinkWithin