Followers

ibuEiymann's GIVEAWAY

ibuEiymann's GIVEAWAY
uolls nak tak discount 15% evrytime sopeng kt tmpt2 neh..?? klu nak, click photo above hokeyy.. xde tarikh tutup.. harap maklum..

Sunday, November 22, 2009

We're proud being BF-moms!!

salam..rsnyer dh lame aku x buat story-mory-monink-glowry tentang Breastfeeding..dis tym aku nk b'cheritera bout my BF-frenzz.. dorang neh mmg OTAI dlm breastfeeding dan tlh rasmi m'jadi Kaunselor Laktasi kt msia neh..sape yg aku mksudkn neh..?? nie haa.. Suraya (Lunatots) & Farah (Sarakids)..aku kenal dorang neh since jd forumer kt susuibu.com.. since dat, aku jd rapat ngn dorang (bak kata Farah dlu.."kite neh mcm ade chemistry, kan").. aku mmg kagum dgn semangat dorang dlm memperjuangkan SUSUIBU..really proud!!


masa Gathering Susuibu.com (Sue & Iki, Farah & Sara, ibu & Eiymann)



wpun aku blum m'jadi Kaunselor Laktasi & xde kedai mcm kwn2 aku neh, aku TATAP support dorang dlm memperjuangkn BREASTFEEDING nie.. act. dh byk kali gaks Farah ajak aku join Kelas Penyusuan Ibu kt Sarakids..tp masa belum m'izinkan shngga lar aku cuba gaks m'curi masa pd 7 November 2009 yg lepas..yerp, aku b'peluang terjah Sarakids.. dan yg lg best bile Farah & Sue invite ku utk sesama b'kongsi pengalaman BF ku kat peserta2 yg hadir pd kelas aritue..





Farah & Sue yg sangat bersemangat


turn aku plak bg talk..



weolls bersama peserta2 kelas penyusuan ibu



photos taken by Mr. Eiymann

Kami bukan sesiapa dan belum kemana manaTapi kami akan bersama sama anda, ibu ibu semua, insyaAllah - quoted by Sue

klu uolls nk tgk full entry psl Kelas Penyusuan Ibu nie, leh jengah SINI dan SINI



*********************************************************************

aritue ms tgh tgk blog Farah, aku cukup tertarik kt banner di bwh nie..sgt touching.. uolls taww x naper..??
*
*
*
*

i was a breastfed-baby who hv been breastfed for 4 years without any formula milk (thanxx mak!!)... and i've been breastfeeding my Eiymann for 2 years 7 mths++.. and still BF until dunt-know-when-to-stop..ALHAMDULILLAH!!

we're BF-babies..

we're bonding each other by a food-of-love..so called breastmilk


last but not least..congratezz to Sue atas kelahiran putera ke-2 Ammar Dzakwan pd 20 Nov. 2009..wpun m'ikut perancangan awal Sue nk buat Birthing Plan (nk deliver kt umh)..tapi ats keadaan yg x m'izinkan Sue terpaksa melalui C-section sekali lg (sabar yerr Sue..x kire lar cara ape pun, yg penting bby mesti lahir dgn SELAMAT..mybe ank ke-3 nnt leh cube Birthing Plan)


aku & Sue sewaktu menerjah ke Lunatots..


akhir kata..ku nk tnggalkn uolls dgn 2 kenyataan di bwh..aku quote dr blog adek-ipaqku, Azlina yg quote neh dr Hayatie:

Ragam manusia ada dua jenis:


1. orang yang terima kesilapan dia tidak dpt memberikan yang terbaik, dan sgt positif apabila menerima/membaca info2/blog2 orang tentang kejayaan mereka dan berazam utk mengikut jejak langkah mereka satu hari



2. jenis yg gagal tapi tidak mahu menerima kejayaan org lain dlm bidang yg sama dan mencemburui/meluat/-ve dek kerana ego yang menebal dalam diri...kerana diri sendiri tidak dpt berbuat begitu..i'll bet kalau dia berjaya satu hari nnti pun spt org2 lain, sure dia pun akan teruja utk memberitahu satu dunia dgn kejayaan dia tu kan...its all about attitude penerimaan org terhadap sesuatu benda..


uolls nak berada dlm golongan yg mana...??



21 comments:

Atiqah said...

wow terinspirasi...sjk berblogging ni byk yg tiqah bljr tntg dunia mom and wife..one of it psl breastfeed ni..sgt menarik..tiqah suka bce dan ambil tau info2 terkini psl ni..thanks kak coz sudi share..one day I'll become a mother and for sure you, you and you (the breastfeed moms) will be my inspiration.

AshAnas said...

go go BF moms n gud luck to others... proud to be BF mom, alhamdulillah... awal2 dulu cm xde semangat, skrg bila ada supporting group wlpn hanya di alam maya, shira semangat sgt nk teruskan BF... thanks sume!

Azlina Ibu Alisha said...

InsyaAllah nk sentiasa dalam category 1..

Naz-Segalanya disini said...

kak ecarr sedihlah dgn ayat Breastfeed baby will breastfeed..sbb walaupun naz breastfeed rikazz sebenarnya naz ni anak susu formula..naz minum susu ibu cuma 3bulan jek..huhuhu..

Fid said...

saya ketegeri ketegar

btw kalau gi kelas BF tu kan ormally berapa jam?

Beauty In Lens said...

Memang sekarang ni sedang bersemangat BF baby Edhar..kalau dulu rasa cam menyusahkan pasal keje...tapi sekarang dah rasa nikmatnyer BF baby...rasa nyesal lak tak BF kan anak2 yang lain selama yang boleh...

puan punyer said...

Teruskan BF walau badai datang melanda

nur rabiatul adawiyyah said...

teringin nak bf bb yang kedua ni...harapnye berjaya..nnti nak mintak nasihat pertolongan dan tunjuk ajar ngan kak ecar leh kan?

az said...

Seronok baca citer2 pasal BF nih.. BF adalah satu nikmat yg harus dihargai oleh smua ibu2..tak boleh putus asa..kene terus berjuang tanpa jemu..

Mummy Aqil said...

sy vote kategori 1.. sy jeles dgn kesungguhan other bf mom. tp sy berusaha utk jd seperti mereka..

thanx so much pd kecar, ina, june, kak kamariah, dr koe, farah, sue n other bf mom dr susuibu yg byk bantu sy.

tak lupa gak pd my luvly hubby en shahril n aqil khalish yg byk berkorban n support sy.

go...go... bf mom.. we all can do it. chaiyo2..

nadnye said...

Seronok dapat baca ibu yang kuat semangat menyusu anak2 sendiri dan dalam masa yang sama semangat mengalakkan ibu-ibu lain menyusukan anak mereka dengan susu ibu... me pun anak susuan ..

Dalam kamus hiduo nie tak payah la dengki atas kejayaan orang lain sebaiknya berbangga dan sama-sama la menjadikannya contoh terbaik..

isabelle said...

pathetic la org yg jeles tu.
i have been bfeeding adam for 2yrs 2mths now. pun xtau bila nak stop.

tapi my sister who's pregnant right now dah menanam hasrat nak bf like i do, sdgkan her 3kids were only bfed for few mths.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Naz-Segalanya disini:
alhamdulillah Naz dpt gaks BF wpun 3 bln..yg pntg Naz tetap b'usaha nk BF Rikazz..itu pun 1 kejayaan kan..past is past..kite x leh nk buat ape2 pun..yg kite kena ingt ms depan..itu yg lg patut kite risaukn..

Fid:
haha..yg tu e-caR taww..kak Fid mmg ketegaq..normally, class start pg smpi tghari..

Azlina Ibu Alisha:
yerp..org yg berada dlm kategori 1, jiwanye tenang..kategori 2 tu JIWA KACAU.. whoopppsss!!

Atiqah:
yerp..baguih tiqah bljr psl bnda2 mcm nie..coz mmg satu ari nnt tiqah akn lalui gaks..so kena well prepared..fyi, since zmn ank-darez lg k.e-caR dh start baca psl parenting, breastfeeding etc.. slalu jd plnggan setia Pa&Ma (siap kena gelaks ngn kengkwn lagik).. huhu..

AshAnas:
yerp..chayork2!! BF-moms rawwwwkkksss the world..!!

Mummy Aqil:
yerp..jeles utk jd yg lbh baik tak salah..tp klu jeles, pstu dok kata org tu riak, b'lagak etc. mmg lar x patut..dah tu bile diberi nasihat x mo dgr..dh lar bodoh, sombong plak tue..mmg lar x akn maju smpi mane2 pun kan.. haiisshh!

sharing is caring n loving rite!

az:
yerp..setuju!! mmg kena btul2 NEKAD+TEKAD..x leh nyerah kalah sblm abis b'juang..

kaseh.alphalipid said...

salam ecar...ezira here...

I TER pregnant again...pity Kaseh...tk puas menetek tgh mlm...end up i bg dya late dinner so tht kenyang lama....breast pon sempt rest utk boost more milk.a bit tension ble my mil force me stop bf and top up with formula.kalo hitung2 stok yg ada...tinggl utk sebulan je..tahanla:(
now i 13 weeks of pregnancy..and lil Kaseh pulak 16 mos...

kalo u jd i..apa u buat? so far mmg my milk production a bit merudum...instead of dpt buat stok 15-18 oz kt off per day...now drop tu 10oz je...tp at least still ada kan?
cuma pregnant kali ni SANGAT SANGAT memenatkan...i even lost few kilos..maybe nk cukupkan nutrien utk 3 org sekaligus.
baru plannk bf until she reach 2 yrs.hopefully sempat la...:(

i'm having problem with my ym...easier to reach u tru ym.

kaseh.alphalipid said...

salam ecar...ezira here...

I TER pregnant again...pity Kaseh...tk puas menetek tgh mlm...end up i bg dya late dinner so tht kenyang lama....breast pon sempt rest utk boost more milk.a bit tension ble my mil force me stop bf and top up with formula.kalo hitung2 stok yg ada...tinggl utk sebulan je..tahanla:(
now i 13 weeks of pregnancy..and lil Kaseh pulak 16 mos...

kalo u jd i..apa u buat? so far mmg my milk production a bit merudum...instead of dpt buat stok 15-18 oz kt off per day...now drop tu 10oz je...tp at least still ada kan?
cuma pregnant kali ni SANGAT SANGAT memenatkan...i even lost few kilos..maybe nk cukupkan nutrien utk 3 org sekaligus.
baru plannk bf until she reach 2 yrs.hopefully sempat la...:(

i'm having problem with my ym...easier to reach u tru ym.

Intan said...

Wahhh e-car dah bg talk dah skrg nie...tahniah! Nie satu permulaan yg bagus :)

Intan nie bb formula :( Takpe lah maybe takde rezeki intan dulu2...arissa sungguh beruntung coz intan BF dia sejak lahir spi lah ke hari ini dan kalo boleh nak BF dia selama yg mungkin, insya'Allah :D Nak yg terbaik buat anak sendiri!

P/s: E-car g tak besday zara? Leh jumpa kat sana nanti coz insya'Allah intan pon g.

Ingat nak call u but hp intan rosak skrg nie, arissa nyer kerja lah.

Naz-Segalanya disini said...

ha a kak..alhamdulillah..mak saya wlupun tak bf saya sampai besar tp adik yg bongsu dia fully bf sampai 3thn tau..dia bg semangat kat saya setiap kali rasa down..kak..nak tanya lah..klu saya pregnant n perlukah saya terus bf rikazz dlm pada masa sy pregnant baru tu..dah lama saya nak tanya..sbb kwn saya dia bf anak dia..then bila dia preggie bebaru ni..dr pakar suruh dia stop susukan anak dia yg sulung..kata dr tu bayi dlm kandungan is a priority..

mamafaris said...

"dah tu bile diberi nasihat x mo dgr..dh lar bodoh, sombong plak tue..mmg lar x akn maju smpi mane2"..

mcm pnh tbaca ayat seiras ngan kat ats tu..tp kat blog mn ek??

MamaDamia a.k.a Haiza said...

sentiasa nak jadi golongan no 1 tu....sedar diri ini tak mampu memberi yang terbaik buat anak tapi sangat teruja bila baca cerita dari blog lain dan nekad nak jadi terbaik macam mereka...terutama tang BF tu...

ibu_qaisara said...

yana nk jd golongan no 1..w/pn yana xdpt nk BF kn Qaisara sepenuhnya, tp yana suka baca ttg BF mom & ttg breastfeeding ni..yana dh tanam kn azam, insyaAllah ada rezeki next baby yana nk fully bf..mybe ilmu yana xkcup sblm ni..so skrg tgh penuhkn ilmu di dada..yana pn dh brjaya mmberi nasihat & galakkn pd kwn yg bru brsalin spy bf kn anak dia..alhmdulillah dia tgh usaha smpan stok skrg ni..yana pn nk jd cam kak ecar & BF moms yg lain..kerja xjd hlngan utk kita bf kn anak..doakn utk yana ye kak ecar..smg next time yana dpt fully bf kn baby yana..aminn...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

caiyok semua bf moms..u oll rocks!!walau apa pun kerjaya kite, insyaAllah dengan azam dan tekad yg kuat, anak2 kite dapat makanan terbaik...even lisa dulu tak dpt fully bf dgn mak, tp bila start preggy je usaha sendiri cari info dan maklumat..apa yang tktau kena tnya pada yang tau..so glad dpt kenal k.ecar since dr frenster lg...Alhamdulillah lisa pon berjaya ajak kawan2 utk bf skang...apa yang penting, NEVER give up!!!

Blog Widget by LinkWithin