Followers

ibuEiymann's GIVEAWAY

ibuEiymann's GIVEAWAY
uolls nak tak discount 15% evrytime sopeng kt tmpt2 neh..?? klu nak, click photo above hokeyy.. xde tarikh tutup.. harap maklum..

Friday, August 21, 2009

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009

kali nie ku nk sertai Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009 yg dianjurkan oleh geng susuibu.com ku, kak Nieza..dh lame tau psl contest nie.. tp disbbkn contest nie memerlukn aku membuat karangan SPM ttg breastfeeding, maka t'paksa lar aku mnunggu waktu dan tika yg sesuai tuk aku bercherita..smua yg ku tuliskn di bwh ini b'dasarkan pengalaman ku BF Eiymann selama 2 thn 4 bln++.. slbhnya adlh dr p'bacaan ku juga..ape tnggu lg..meh hampaq tikaq..duk bersila..acik nk bukak citer dh neh..hehe.. alkisahnya..
BREASTFEEDING PART I- Bagaimana aku terjebak menjadi BF-ibu

aku nk b'kongsi story-mory-morning-glowry camne aku bleh terjebak jadi a fully-breastfeeding-ibu..the story goes like dis

since anak-darez-hood aku dh tahu kebaikan susu ibu nie..cume ms tue ZERO lg psl breastpump (BP), Expressed Breastmilk (EBM) thingy nie..act. keinginan tuk BF bby sndiri bermula ble tgk my eldest sister BF her daughter..tp dia bkn jns yg pkai pump nie sbb dia SAHM (Stay-at-home-mom)..so ms nie jz tau nk BF jer..

July 2006, aku disahkn preggie..hidayah-BF tlh ku dpt bile Allah gerakkn aku & hubby attend Seminar Penyusuan Ibu @ Hotel Nikko by DATUK DR. NOR ASHIKIN MOKHTAR ms aku preggie 8 wks..ble tgk Datuk Dr. Nora yg sungguh2 cite psl kebaikan BF..then, dia ckp dia BF smua ank dia (tp, Datuk nie maintain vogue uuu)..trus aku rs xcited nk jd cam dia..aku trus admire ngn Datuk nie..dia dh jd idola-BF aku..aku pun psg niat tuk BF bby smpi 2 thn..rupe2 nyer hubby yg lg b'semangat lps seminar tue..then, hubby dh sibuk wat research psl breastpump nie (i dunno)..ms my 5 mths preggie hubby wat surprise bg hdh..ble buka, rupe2 nye Spectra 3 xtravaganza set..OMG, aku bru jer nk start pikir2 nk bli BP ape..rupe2nye hubby lbh dlu bli.. dia kata bli kt Mums & Kids, Jusco Sbn 2..smbil tue hubby trus sound "ABANG X MO ANK KITE NNT MNUM SUSU LEMBU TAU" ..sjak tue, aku trus smpan NIAT+NEKAD+TEKAD nk BF bby selama yg blh..besides, cari info dlm internet psl BF nie..time tu t'jumpe lar website SUSUIBU.COM..ade gak baca PA&MA yg byk gak info psl BF nie..


nie lar idola ku utk BF..Datuk Dr. Nor Ashikin..vogeh kan Datuk nie..

stiap kali lps solat aku x putus2 pnjtkn doa agr Allah kurniakn aku rezeki air susu yg byk..agr aku dpt BF smpi 2 thn..aku juga b'doa agr Allah permudahkn aku utk BF smpi 2 thn (at least)..dan aku percaya doa ibu mngandung ini mmg Allah perkenankn.. alhamdulillah, rite after deliver (within an hour), ble nurse dtg bg Eiymann..trus Eiymann pandai hisap sndiri..ms tue rs sebak sgt sbb x caya 1st time dpt BF bby..the utmost moment i've ever had..lps jer deliver tue aku demam sbb turun darah + vacuum + jahit byk ..kena admitted smpi 3 ari kt hosp. serdang..tp aku x putus asa utk BF Eiymann..sib baik ade hubby yg snggup teman dlm ward tue 24 hrs per day..hubby gak lar yg tukarkn posisi bby dr breast kiri-kanan-kiri..sbb aku x pndai nk tukar sndiri + sakit jahit yg byk, x leh gerak byk sgt.. huhu.. Alhamdulillah, stlh mlahirkn Eiymann, aku berjaya mnyusukn dia..Allah mmg mudhkn anakku utk mnyusukn ku buat kali pertama..dan sejak itu ku m'jadi smakin NEKAD tuk BF Eiymann hngga 2 thn (at least)..


during pregnancy

gambar pertama ibu & Eiymann.. juga penyusuan kali pertama (Eiymann ws 30-mins-old).. smpi skg klu aku tgk gmbr nie msti rs sebak..nk mengalir air mata..


Spectra 3 -hasil tenusuku kt sblh breast

alhamdulillah, aku berjaya jd exclusive-BF-ibu fr 6 mths++..then, continue being a fully-BF-ibu smpi skg (2 thn 4 bln++)..spjg nie, hubby lar yg jd tulang belakang ku..aku t'haru ble hubby bgun awl pg + bsuh sgala pnggn mngkuk + wat bekpes tuk aku..klu time hubby cuti, smua urusan ank mmg dia yg uruskn (mandi+buat bubur+bg mkn+tukar diapers+main ngn Eiymann)..aku hnye BF jer..thnx, abang..i luv u so muchhhhh!!!

x lupe gak pengorbanan mak yg slalu sediakn EBM tuk bg kt Eiymann spjg aku keja..dan ayah yg slalu bekalkn spirulina, omega-3, jus kurma, jus pegaga, madu asli, habbatus sauda, kopi radix etc..nie smua m'bantu tuk tmbhkn susu..thnx, mak & ayah..luv u so mucchhh!!
BREASTFEEDING PART II- Cabaran menjadi BF-ibu

kali nie aku nk b'cerita ttg cabaran yg aku hadapi selama m'jd BF-ibu for 2 yrs and 4 mths++.. utk jd BF-ibu yg b'jaya nie, aku perlu kuat semangat + keras hati + pekak telinga m'hadapi org2 di sekeliling yg x pro-BF..for the sake of Eiymann, aku x kesah pun bagun tgh mlm tuk pam EBM..kkdg dh mcm zombie jer asyik ngepam..aku snggup buat ape saje aslkn Eiymann trus menikmati khasiat susuku yg xde tandingannye dgn FM yg plg hebat di pasaran sekalipun

spjg aku jd BF-ibu nie, tipu lar klu kata xde cabaran..esp. dpd org2 yg x pro-BF nie..dh lar x BF ank dorang, pstu siap hasut aku bg Eiymann mnum susu lembu gaks..siap bndingkn Eiymann dgn ank dorang yg gebus-gebas sbb fully-FM..halluuu, mmg lar FM-bby tu bdn dorang gebus-gebas..tp, muscle dorang lembik jer compared to BF-bby yg ade solid muscle..

pnh gak aku dihadiahkn FM..mmg time tu rasa sedey sgt..kite nie punye lar beria2 nk BF..tp dorang cam x nmpk laks..hubby kata buang jer..sng x pyh duk tensi2 psl FM..hence, aku pun buang lar..tp aku x salahkn mereka2 nie..dorang jd camtue sbb xde hidayah+ilmu psl BF..aku percaya klu dorang ade ilmu BF, psti tindakan dorang adlh sebaliknya..

dlu aku x dpt sokongan frm hubby's family..my MIL asyik tnye jer cucu dia ckup susu x.. yer larr MIL tgk menantu dia nie kurus kering cam x ckup susu bdn jer..tp aku tetap kuatkn smgt..dan alhamdulillah, MIL pun dh celik mata psl BF nie..aku pnh dgr MIL citer kt jirannye, dia ckp Eiymann cpt jalan sbb mnum susu ibu..time tue aku rasa bngga + kembang semangkuk hayun..skg nie kesedaran BF gaks tlh diturunkn pd my SIL (hubby's sista)..aku bersyukur sgt..berkat aku sabar dan teruskn BF dlu akhirnya dh mencelikkn byk mata..

bagi aku..stkt cabaran2 mcm nie aku buat pekak telinga jer..as long as ape yg aku buat nie betul, aku yakin Allah akn permudahkn segalanya..sbg ibu yg baik, aku snggup lakukn ape saje wpun t'paksa serah nyawa sekali pun..tak akn lar setakat nk bg susuibu pun aku x mmpu, kan..

kpd BF-ibu & BF-ibu-to-be, percaya dan yakin lar pd diri sndiri yg kita mmpu mnyusukn ank kita hngga 2 thn (at least)..BF is all in yr mind..alwiz think +ve..aku sentiasa sematkn dlm fikiran aku yg susu ku cukup utk 10 thn akn dtg!! klu kita slalu dok pikir susu xde, maka jd xde lar.. ibu angkt pun beria2 nk susukn ank angktnya, inikn pula kita ibu kandung..klu kita snggup berusaha+bersusah payah ms mengandung, sepatutnya kite juga msti berusaha+bersusah payah utk BF nie..so, renung2 kan lar..tak t'gamak rsnya aku nk biarkn Eiymann b'kongsi kasih dgn lembu..

Alhamdulillah..berkat NIAT+NEKAD+TEKAD yg kuat aku b'jya BF Eiymann hingga kini..akn ku truskn BF Eiymann hngga ke titisan susu ku yg t'akhir..aku nk Eiymann jd mcm ibunya juga yg BF smpi 4 thn (no FM).. ameen


BREASTFEEDING PART III- Pemakanan ku sbg BF-ibu

being a BF-ibu nie, aku kena 2x lbh kuat dr ibu2 yg lain..since preggie lg aku dh lngkpkn diri ngn ilmu2 BF.. dh sediakn BF-gadjets..aku x pnh pun t'pikir langsung utk beli FM or any FM-gadjets (milk container, pacifier etc)..aku yakin pd diri aku yg aku boleh BF ankku smpi 2 thn..no matter what, anakku xde pilihan lain melainkn SUSU IBU..ini yg slalu aku sematkn dlm hati+otak+jiwa aku..

ms confinement lg aku dh start pumping stock EBM (in week 3).. sbb aku tau, i am a working-BF-ibu..so, stock EBM amt penting dlm m'bekalkn khasiat susu ibu..besides, aku sntiasa kerapkn direct feeding + pumping at least 8x per day..aku slalu amlkn mnum air suam b4 n after BF/pump..pstu aku kena kuat mkn nasi + mnum air suam at least 3L per day..in additional aku ade mkn/mnum kopi radix, cereal radix, kordial kurma, kordial pegaga, madu asli, spirulina, spirumadu, omega-3, habbatus sauda..smuanya produk HPA (halalan toyyiban)..sdkt sbyk bnda2 ni ade m'bntu m'bykkn susu ku provided aku sntiasa kerapkn BF+pump..

produk HPA yg ku mkn dlm m'bntu m'bykkn susu

selain tu gak..through reading, nie ant. mknan/mnuman yg m'bntu m'bnykkn susu:

soya, barli, halba, madu, sengkuang cina, jntg pisang, longan, sawi, lobak putih, carrot, pegaga, brocoli, spirulina, ikn tnggiri, oat, betik muda, kurma etc..bear in mind, byk mane pun kita mkn/mnum nie smua tp still x kerapkn BF/pump susu tetap akn kurang gaks


BREASTFEEDING PART IV- Ape yg kita perlu tahu/sedia utk jd BF-ibu??

1. BF is not easy klu x cukup ilmu di dada..tp ia xde lar susah mana pun..
2. setiap pmpuan ade hormon prolaktin (hormon susu) approx. 5nml (right me if wrong)..then, hormon prolaktin ini trus mngkt kpd 200nml once got pregnant..so, tipu lar klu ade yg kata dia xde susu..(fyi, even lelaki pun ade hormon prolaktin)
3. since preggie juga kite kena lngkpkn all BF-gadjets esp. breastpump, storage bottles, cooler bag, ice pack..optional, leh sediakn warmer, sterilizer etc..(aku sedih ble tgk mom-to-be byk sediakn keperluan utk FM like milk container, pacifier, feeding bottles instead of BF-gadjets)
4. rite after deliver..dunt ever expected yg susu akn kluar memancut2 mcm pili bomba..ape yg perlu kita tahu, fr the 1st 3 dys, yg kluar hnyalah KOLOSTRUM..lps tu barular susu akn keluar..wpun kite x nmpk susu tu kluar, tp percaya lar susu itu ada dgn syarat BF+BF+BF yr baby..hnye hisapan bby yg mmpu meransangkn susu keluar pd ketika ini..wpun susu yg kluar hnye lar sbyk 1 sudu teh skalipun, tp ia cukup memadai bg newborn bby krn perut dorang kecil sgt ms nie..yg nie rmai yg silap ingt susu xde..ended up bg FM laks..
5. BF concept is demand vs supply..BF bby sekerap yg mngkin coz bby is the best pump
6. besides, kerapkn juga pumping gune breastpump or tangan
7. BF exclusively for 6 mths (no FM, no pacifier, no air masak, no solid foods, BF at least 10x per day)
8. slps exclusive BF (after 6 mths), still teruskn fully-BF (no FM) hngga 2 yrs..time ni bby dh blh diperkenalkn dgn solid food..
9. bby below 1 yr, wpun bby dh mkn solid foods, tp susu ibu still mkanan utama bby..solid food hnya diperkenalkn utk bg bby merasa tekstur makanan..
10. BF-bby still blh truskn BF tnpa solid foods hngga 1 yr++ or 2 yrs sekalipun
11. mkn lar byk mana pun segala bnda penambah susu, tp tak kerapkn BF/pump -->> susu tetap kurang
12. utk maintain milk supply, BF+pump at least 8x per day (klu anda x snggup nk buat cmnie, jgn nk komplen susu kurang hokeyy)
13. pump tgh mlm hngga pagi buta sgt bagus sbb time ni hormon prolaktin plg byk..
14. jgn stress/tension..nie blh buat susu merundum
15. amalkn mnum segelas air suam b4 & after BF/pump
16. jika rasa susu kurang, kerapkn BF+PUMP+BF+PUMP.. buknnye stop BF!
17. rmai slalu anggp bile bby nangis sbb susu x cukup (cmne kite leh tau laks ek..bby bgtau ke??)..bby mnangis bkn sbb x ckup susu semata2..mybe bby kembung perut, nk didukung, nk dipeluk, t'lalu panas, t'lalu sejuk etc..
18. start buat stock EBM since dlm pntang sbb time ni susu kita mewah
19. stiap ibu itu Allah dh kurniakn susu yg ckup utk anknya provided ibu itu perlu berusaha lebih
20. org yg ade PCOS pun ade yg still leh BF anknya..inikn pula kita yg xde sakit kronik ape2..
21. FM boleh merosakkn usus bby krn FM ade gula yg b'lbhn didlmnya..so, usus bby kena b'keja keras utk singkirkn gula
22. BF-bby mmg akn kerap nk susu sbb susu ibu mudah dihadam compared to FM yg lmbt dihadam..dats y BF-bby akn mnyusu within 1-2 hrs instead of FM-bby 3-4 hrs..
23. jgn bg botol t'lalu awl pd bby..tends to nipple confusion (the earliest after a mth)
24. BF do not sag your breast..pregnancy does..
25. kuantiti susu ibu x b'gntung pd body size or breast size (fyi, i'm a petite-ibu wif 34.5kg & 152cm..bra size 32 cup A.. but then, i've managed to fully BF fr 2 yrs and 4 mths++)
26. mengapa still nk bg FM kt bby walhal kita ade susu sndiri yg sgt hebat..yg tiada tndingan dgn mane2 FM di pasaran..?? sudahkh kita b'ikhtiar dgn b'sungguh2 sblm bg FM pd bby..??

BREASTFEEDING PART V- BF in public
aku tahu ramai ibu2 di luar sana yg tidak berani utk BF in public ats alasan segan + malu bagai.. bg aku, ku rasa b'tnggungjawab mendahulukan Eiymann dlm apa jua keadaan sekali pun esp. time Eiymann tgh lapar..tak t'gamak rasanya m'biarkan Eiymann kelaparan hnya semata2 b'perang dgn perasaan MALU-TAK-BERTEMPAT..dats why aku selalu m'gelarkan diriku BREASTAURANT.. anytime, anywhere, no waiting list, no Q, hygiene..and its TOTALLY FREE!! mari kita lihat ant. gmbr ku BF in public..in LRT/LRT Station to be exact!



aku tahu tak ramai ibu yg berani spt ku..yg tak pnh kisah utk BF Eiymann di mana2 shj..semoga dgn melihat photos ini, akn ramai lar ibu2 yg t'buka hati utk BF in public..see, bknnya kita nk tayang B****T pun kan..mmg perlu kan keberanian utk buat smua ini..tp, demi anak, apalah sgt kan..well, BF in public merupakan satu perkara yg m'banggakn..aku tak pernah rasa segan+malu utk beri Eiymann khasiat yg t'baik..di mana2 shj aku blh BF Eiymann..di shopping complex, restaurant, dlm bas, tepi tngga, ats bngku..u name it! but not in TOILET hokeyy (aku pnh t'jmpe ade seorang ibu yg BF anknya di toilet gara2 segan + tak jmpe nursing room.. alahai kesiannya bby tu..ape perasan uolls klu disuruh mkn di toilet?? tmpt yg kotor sebegitu, jgn lah dijadikn tmpt utk m'beri anak mkn!)..



BREASTFEEDING PART VI- Anak kita masih boleh mendapat khasiat susu ibu walaupun tidak direct-feeding?

jgn terkejut dgn tajuk di atas..yerp, it's true!! ramai ibu2 yg tlh m'beri alasan tidak dpt meneruskan BF krn anak tidak mahu direct-feeding (penyusuan terus melalui breast)..ended up, ibu ini tlh merelakan ank mereka di beri susu formula..kt sini aku nk tunjuk kn 2 org yg ku kenal, yg tidak dpt menyusukan ank mereka tetapi msh m'bekalkan susu ibu melalui EBM (expressed breast milk)..

1. Azlina Ibu Alisha

Azlina merupakn adik iparku (adik kpd hubby) dan ibu kpd Alisha Qairina.. kegagalannya utk melakukan penyusuan terus (direct-feeding) mngkin disbbkn t'lalu awal m'perkenalkn puting botol kpd anknya (seawal usia 2 hari)..ini mnyebabkn Alisha tlh keliru-puting (nipple confusion).. walaupun sedih dgn keadaan ini, tp aku tetap memberi semangat pdnya bhw susu ibu tetap blh dibekalkn dgn apa cara sekalipun..bkn dia x pnh berusaha utk melakukan direct-feeding.. pnh juga b'jmpa Kaunselor Laktasi..tp, nmpknya nasib msh tidak menyebelahinya..dan dgn itu bermula episod Azlina menjadi Exclusive-Expressing-Mom..aku sgt kagum dgn semangat adik ku ini.. walau pun dia x mmpu utk BF Alisha, dia tetap juga mahukan yg THE BEST utk anaknya.. lihat saja lah stok2 EBM nya yg byk itu:

photo courtesy of Azlina Ibu Alisha

nie kwn yg ku kenal frm susuibu.com.. sesape yg kenal dia psti x asing ngn gelaran "pengepam tegar" yg weolls bg kt dia nie.. mslh yg dia hadapi pun sma ngn adik ipar ku gak.. bby keliru puting..then, tak mahu direct-feeding ngn ibu dia.. pelbagai usaha tlh dibuat dan akhirnya ibu terpaksa pasrah menerima knyataan sbg Exclusive-Expressing-Mom.. klu uolls nk tgk semangat Yatie bercerita ttg kronologi dia dr Azri bru lahir smpi berusia 10 bln, blh tgk blog nya 'My xclusively xpressing'..kt bwh ni gaks ku tempek stok EBM dia..


photo courtesy of Hayatie


buku log sesi mengepam Hayatie (photo courtesy of Hayatie)

see...........dgn 2 cth di ats nie smoga dpt m'buka mata ibu2 sekelian.. wpun bby tidak mahu menyusu dgn kita, itu bukan bermakna pemberian susu ibu harus dihentikan.. susu ibu masih blh dibekalkan melalui EBM..tgk lar smgt mereka ini..aku sgt kagum dgn kesungguhan mereka dlm memberikan yg THE BEST utk ank msg2..dan sehingga kini mereka masih bertahan.. Alisha msh m'dpt khasiat susu ibunya selama 9 bln..manakala Azri tlh m'dpt khasiat susu ibunya selama 10 bln++.. kedua2 bayi ini masih menikmati khasiat susu ibu, cuma bezanya melalui perantaraan BOTOL.. sekurang2 nya ini lbh baik dr m'berikan mereka susu formula, kan??

dgn m'baca part ini, aku harap ibu2 di luar sana tidak meletakkan alasan bhw susu formula diberikn kpd anak gara2 mereka tidak mahu direct-feeding.. selagi kita berusaha, pasti Allah bukakan jalan..

BREASTFEEDING PART VI- Tips utk menjadi BF-ibu

spjg m'jadi BF-ibu selama 2 thn 4 bln++ ni, ingin ku kongsikan tips yg plg penting utk berjaya m'jadi BF-ibu:

1. alwiz think +ve.. this is the crucial part yg ibu2 kena take seriously.. dgn adenye fikiran yg +ve, segala halangan/sindiran/cubaan/dugaan pasti kita akn b'jaya melaluinya.. BF IS ALL IN YOUR MIND!!
updated: since aku preggie lagi aku NEVER pikir susu x cukup ker..susu xde ker.. bby pndai hisap ker..sebaliknya, aku selalu pikir SUSU AKU SENTIASA CUKUP & BABY PASTI PANDAI HISAP BILA DIA LAHIR NANTI..Alhamdulillah, dgn b'fikiran +ve since preggie tue, Eiymann terus pndai hisap tanpa aku mengajarnya & susu aku sentiasa ada.. mmg betul lah dgn b'fikiran +ve nie, sgt m'bantu aku m'jadi BF-ibu..(kesilapan pertama mom-to-be slalu buat adlh slalu fikir -ve ttg BF cthnye susu tak cukup lar..susu tak ada lar..etc.. hasilnye, mmg bnda2 yg kite fikir tue lar yg akn t'jadi kt kita --> it's psychology rite??)

2. sntiasa kerapkan BF+BF+BF+BF......kerapkan juga pumping+pumping+pumping.. BF+pumping= 8x per day (at least).. BF concept is demand vs supply.. lagi byk demand, lg byk supply.. klu dh rasa susu tu sikit, bknnya stop BF..tapi kena BF+BF+BF...

3. bykkn mnum air suam 3L per day.. jgn minum AIS.. besides, byk mkn nasi juga.. ini m'bntu m'beri tenaga dan m'bekalkn susu yg byk

4. makanan/mnuman penambah susu hanya lah sbg bonus.. tak guna kita mkn smua bnda tu,, tp tidak kerapkn BF/pumping..susu tetap akan kurang

5. yakin lah pd rezeki anak..jgn compare susu kita dgn org lain yg susunya byk.. demand stiap bby adlh b'beza..klu kita slalu compare, nnt kita akn stress..ended up, akn gnggu milk production

6. susu ibu adlh makanan kasih sayang..susuilah ank anda sbg tanda anda menyayangi mereka

sekiranya, anda telah gagal utk BF baby dulu, jgn b'putus asa..tiada istilah terlambat dlm BF.. utk nxt baby, cari lah ilmu BF dgn sedalam2 nya coz utk m'jadi BF-ibu yg berjaya, kena ade ilmu-BF.. BF is not easy, tp takde lah susah mana pun..

terasa lengkap m'jadi seorang wanita apabila kita mampu melahirkan anak dr rahim kita sendiri..dan terasa lengkap m'jadi seorang IBU apabila kita mampu menyusukan anak dgn air susu kita sendiri..!!



"saat melihat Eiymann tertidur kekenyangan di pangkuan ibu m'buatkan hati ibu sayu.. subhanallah, betapa indahnya perasaan m'jadi seorang ibu yg menyusukan anaknya sendiri.. alhamdulillah berkat NIAT+NEKAD+TEKAD, ibu b'jaya m'harungi segala halangan utk m'jadi BF-ibu sehingga kini.. "

mari sama-sama support BF..BF rulezzzz....chayork2!!


p/s: buat anakanda, E'izz Eiymann Nazrin bin Mohd Nazrin..seandainya satu hari nanti Eiymann ada terbaca coretan ibu ini, ketahuilah sayang..setiap titis susu ibu diiringi doa agar Eiymann menjadi anak yang soleh, bijak & berguna..ketahuilah juga, IBU TELAH HALALKAN SETIAP TITIS SUSU YANG TELAH MENGALIR DARI IBU..hanya ini sahaja hadiah lambang kasih sayang ibu yang tak terhingga kepada Eiymann..ibu tak mampu memberikan harta yang melimpah ruah, melainkan SUSU IBU..


53 comments:

ibu damia said...

ihiks.....ni bukan karangan SPM dah...ni boleh buat buku sendiri ni....

btw memang betul pun apa yg you tulis...susu ibu adalah lebih baik drp susu formula....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

WAH TERHARU,BANGGA,TERUJA,SEDIH, GEMBIRA SEMUA ADA BILA BACA ENTRY NI...SANGAT RESPEKS DENGAN ECAR ATAS KESUNGGUHAN TUK BF EIYMANN SAMPAI DIA DAH MENCECAH UMUR 2 TAHUN LEBIH...2 THUMBS UP...SAYA HANYA MAMPU NAK BF DAMIA SAMPAI UMUR DIA 2 BULAN JEK...LEPAS TU SEMUA BERGANTUNG PADA SUSU FORMULA...SEDIHNYA...LEPAS NI MEMANG DAH NEKAD DALAM DIRI NI..JIKA DIANUGERAHKAN CAHAYA MATA LAGI LEPAS NI...AKAN KU BERIKAN DIA SUSU IBU SEKURANG2 NYA SAMPAI DIA BERUMUR 2 TAHUN...SANGAT BERTERIMA KASIH DENGAN ALAM BLOG NI YANG MEMBUATKAN SAYA KENAL DENGAN RAMAI IBU2 HEBAT MACAM ECAR NI...GUD LUCK YE TUK PERADUAN TU YE..

Azlina Ibu Alisha said...

wowowo..terharunyer citeku dipaparkan disini..
im still exclusive pumping mom till now..huhuhu

Momma Mia said...

Perghhh caya ler e-car. Respect tabit spring lor. mintak izin jd my inspiration bleh?

defina said...

ecar,
all the best...
thanks for sharing...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak,sebenrnya dh lma msuk blog ni(sblm akk buat contest lagI)n suka baca entri pasal BF akk..rsa sedih,terharu,semgt bila dah bca entri ni.Sungguh,saya pun ada smngt n cita2 mcm akk,sumai juga mnyokong tapi saya hnya merncang Allah yg tentukan...saya tak dpt BF ank saya pnuh,hny smpat 4 1/2 bln saja sbb saya terpaksa tngglkn dia di Msia kerana bimbng mslh ksihtn(saya msih bljr di Egypt)

Jadi mahu tak mahu saya terpaksa perkenalkn FM pada awl 3bln utk dia snang dan nak mnum bla saya tgglkn dia nnt.

ummuabdullahsyaakir said...

Allah sja yg tau perassan saya msa tu...awl2 lagi say dh sediakn smua utk BF,tapi rezeki tak ada padanya.Dan skrg saya dikurniakn lagi rezeki n dah pn 33week.Mula awl12 mgndng lagi saya dh azam utk nk BF kn baby sbb saya akn bersalin disni(masa baby 1st di MSIA)
Saya tau susu saya byk tapi saya tetp terpaksa putuskn juga.Wlpn saya dh putuskn tapi baby still lagi mahu BF saya dsmping FM,saya sgt2 sedih masa tu.
Sblm saya tgllkn baby,saya ada tgglkn juga bberapa botl EBM sgai tnda kennagan dari umminya.

ummuabdullahsyaakir said...

Insya Allah lps ni saya akn usaha yg tebaik utk BF k 2nd baby ni wlpn abgnya hnya smpat 41/2 bln saja.

Terima kasih kak dgn artikel ni..betul2 buka mata n minda saya.Emm blh tak klu saya nak email/YM akk kalau saya ada mslh nk ditanya?

NURADILLA AZIZAN said...

hai kak ecar my inspiration..walaupun dilla pun msuk contest ni tp dilla nak kak ecar tau yg kak ecar adalah inspirasi dilla..dari zero sampaila skang dilla da bleh berbangga ngn hasil ebm dilla untuk sofea..dr kak ecarla dilla rasa smgat sgt...dilla kan still baru dlm bf ni tp kak ecar byk bg dorongan kat dilla yg hampir2 down dulu..tq sis..luv u..

Anonymous said...

Salam..kak,sy adalah peminat setia blog kak ecar..sy xde blog..tp,setiap hr sy nantikan entry dr kak ecar.saya belum berumah tangga but i'm already engage.masih menuntut di ipta.setiap entry di blog kak ecar ni..adalah bhn yang sgt3 b'mutu dn sgt3 b'guna pd sy..Insyaallah..bl sy b'umahtngga dn d kurniakan baby oleh Nya..sy b'hajat utk m'yusukan baby sy..p'getahuan ni yg d perolehi bkn utk wanita2 yg b'kahwin shj..tp buat semua wanita..tahniah kak ecar...tahniah..teruskan b'juang...eh..dah azan.kak ecar..selamat b'buka puasa..

Hayatie said...

Salam e-Car,

Wahh..ku terkuzut ade juga story mory ku tu itu yer, malu acik, eheh!Anyway, all the da best n good luck. Semoga mu terus menjadi idola ibu BF-tegar ini. Dan yang penting, lebih ramai lagi membuka mata dan meneruskan penyusuan dengan bersungguh2 dan dapat memberikan khasiat susu ibu ini selama yang mungkin tidak kiralah walaubagaimana caranya. Yeah, susu ibu rawkss!! :)

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

ibu damia: hehe..nk buat buku erk.. ku failed skit nk tulih Bahasa-Melayu-A1 neh..yerp, SUSU IBU is the best rite!! enuff said.

MamaDamia a.k.a Haiza: Haiza, thnx sudi baca entry pengalaman ku nie.. tularr..kite bljr dr kesilapan.. insya Allah nxt bby nnt pasti Haiza pun bley jd cam e-caR.. yg penting kena gali ilmu BF dr skg..dan kena btul2 NEKAD+TEKAD..

Azlina Ibu Alisha: cite EP-er nie mmg harus distory-mory kan.. bg ramai yg buka mata skit wpun anak x mo direct feeding, susu ibu still blh dibekalkn melalui EBM..

Momma Mia: thnx dear..blh jer nk jd inspirasi (wpun ku xde lar se OTAI mane pun)..

defina: thnx babes..sharing is caring n loving rite!!

ummuabdullahsyaakir: salam Rohaini..(erm, ku pun x taw sape yg muda..ku 29..klu ku muda dr mu x pyh pnggil kakak lar)..well, sedih sgt baca citer Rohaini nie.. sori tnye, nape kena tnggal Abdullah kt msia..nape x bwk skali? e-caR paham perasaan bile b'jauhan ngn ank..e-caR mmg x snggup hadapi smua tue..dats y e-caR snggup tolak tawaran buat PhD kt oversea semata2 x snggup b'pisah ngn Eiymann..act. xde istilah terlambat dlm BF nie..klu Rohaini x b'jaya BF tuk 1st bby, nnt leh cube utk nxt bby..e-caR pasti Rohaini akn berjaya dgn syarat kena btul2 NEKAD+TEKAD.. anythg nk tnye psl BF leh YM/email (shizuecaR@yahoo.com)..tk care yerr..

NURADILLA AZIZAN: thnx jd kan k.e-caR sumber inspirasi.. as i alwiz said, SHARING IS CARING N LOVING.. smoga dilla pun berjaya BF smpi 2 thn (at least).. ingt, ape2 pun k.e-caR sntiasa kt sblh dilla.. lebiu too..

ummuabdullahsyaakir said...

oh saya 26,kira akk ni kakak lah yea^_^

Emm dalam 2bulan lps baby lahir,baby ada batuk.Jadi kalau saya bwak juga baby balik(sbb msa tu winter)mgkn mkn masa utk batuknya sembuh,jadi Doc tak bagi bawk skli.

ummuabdullahsyaakir said...

ingt lagi msa tu saya nak berentikan susu dgn tekup kobis kat brest(eem petua org tua2..huhu)tapi berst still bngkak n susu kluar.Mau tak mau saya pam juga(wlpn lgi 1mnggu nak berangakt balik)

ummuabdullahsyaakir said...

insya Allah klu saya ada apa2 nak ditnya ttg BF sy ym akk ea..

Ieda said...

ieda bukan la kenalan ecar rasanya...tp ieda cuckup suke terjah menerjah mana2 blog yg bole bg inspirasi utk ieda terus bg BM kat bb arissa...lepas baca post ecar..ieda semakin teruja gila..semakin bersemangat waja utk BF Arissa..

mama tisya said...

goodluck to you too..mmg bgs artikelmu itu..sharing is caring...lg hebat cz e-car bole fully bf smp 2thn ++...even kita just for 1year fully bf tp masih maintain bf smp 2thn ++ pn dh bersyukur...insya allah next baby akn usaha utk fully bf lg selama mn yg mungkin..amin

ye jgn malu2 utk bf in public..bf di mn2 jua anda berada...caiyok..caiyok..

Mama Qaseh said...

syok baca..lagi bersemangat meneruskan perjuangan ni..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kak ecar... sama la ayat hubby akak dengan hubby jue.. masih terngiang2 lagi dia cakap "abg tak nak anak abg minum susu lembau tau "...

Dari situ juga timbul nak nyusukan anak sepenuhnya.. Menyusukan anak memang membahagiakan bagi Jue. Terasa ada satu nikmat yang tak dapat nak dikhabarkan....

** hopefully untuk anak ke-2 Jue dapat full Bf untuk anak jue.. :-)

Nai said...

ibu eiymann tq memberi saya semngt sbg bf mom. seronk membaca catatan ecar. sebb x sempt nk baca betul2 saya dh letak blog ecar kt fav blog dlm blog saya. ada kesemptn nk saa tny mcm2 kat ecar... tahniah atas smgt yg kental

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Anonymous(August 24,2009 7:34 PM):
salam..wahh, sape kah gerangan peminat misteri ku nie?? bg lar taw nama..leh kenal2 nnt..neway, thnx sudi baca blog k.e-caR.. x sngka coretan k.e-caR ini tlh mnarik minat org spt adik ini utk baca..thnx fr yr compliment too.. p'juangan mmg tetap diteruskn.. thnx, dear..slmt b'puasa (hurmm, sempat lg bg comment bbrape saat b4 buka yer)..

Hayatie;
salam babes..story mu nie lar yg plg baguih tuk bukak mata ibu2 kt luar sana yg slalu bg alasan kena bg FM sbb ank dh x mo direct-feeding.. pdahal susu ibu still blh dibekalkn melalui EBM..itu yg rmai x tahu..thnx, babes!

ummuabdullahsyaakir:
oo..mcm tu cerite nyer..so, smpi skg lar x bwk Abdullah pi mesir ek? skg umur dia dh bpe thn? nnt bile adik Abdullah dh lahir blh lar buat tandem-nursing.. blh cover balik susu ibu yg dia missed dlu..nnt kite leh discuss psl tandem-nursing later hokeyy..tk care, dear..

Ieda:
thnx Ieda sudi baca my blog.. rajin2 lar terjah lg..nnt kite blh samer2 share info BF nie..anythg, dunt hesitate to ask hokeyy..ku sgt suke new-BF-mom yg btul2 b'semangat nk BF bby..chayork2.. salam kenal yerr..

mama tisya:
thnx babe..yerp, same2 lar kite jd BF-ibu yg b'jaya..chayork2!!

Mama Qaseh:
thnx..teruskn p'juangan murni mu jd BF-ibu..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran:
ouh, izzit..samer erk.. yerp, my hubby lar yg btul2 buat k.e-caR jd semakin NEKAD nk BF Eiymann smpi 2 thn (at least)..without him, rsnye k.e-caR x akn pegi sejauh nie..nxt bby nnt Jue kena gali ilmu BF nie dalam2 taw.. jgn putus smgt..

Mohd Nazrin bin Mohd Yassin , Siti Hajar Abdullah said...

Pastinya fizikal luaran dan dalaman isteriku masih mantap seperti anak dara! I,m proud of you!

lia said...

penulisan yg sgt menarik lebih2 lagi psl bf yg menjadi kegilaan ku ;p

juliana said...

salam...bertuahnya eiyman punay ibu spt ecar..tahniah ecar kerana berjaya bf anak sampai sekarang. kalau la saya kenal ecar awal2 dulu..saya hanya sempat bf anak sampai umur 8 bulan je..pastu takde susu..menyesal sgt rasa bila tak berusaha bersungguh2 utk tambahkan susu..sbb kurang pengetahuan. padahal sejak mengandung lagi dh niat nk bf anak sampai 2 tahun tp tak kesampaian sbb tak cukup ilmu psl bf ni...insyaallah jika diizinkan Tuhan anak yg akan dtg saya akan bf selama yg boleh dan akan jadikan ejar sebagai panduan..

anamarza said...

salam.... gud luck tuk u jugak....and tahniah ecar berjaya bf sampai anak u umur 2 tahun...cam saya anak 1st stakat umur dia 1 thn 7 bln jer sbb masa tu dah pregnant n doctor advise stop bf...tuk anakk ke-2 ni mmg niat nak bf dia sampai umur dia cukup 2 tahun..InsyaAllah...

Zimah's Depart said...

good luck juga..a'a sy kat forum SI gak..nick hazimah..tp jarang login..suka bace je..hehe..sy nak follow awk la..boleh?

nelcyndana said...

kirim salam kagum kat suami yer..! saya salute dia. kalau saya jadi cikgu BM, karangan ni saya bagi A++. terharu beb, terharu.... gud luck.

mamaEsya said...

hai, ibuEiymann...
ikhlas, mamaEsya sgt tertarik dgn entry yg ibuEiymann wat tu...sgt catchy... mamaEsya pon nak jadi cam ibuEiymann, le BF esya minimum 2 tahun, insyaAllah...sgt tertarik ngan semangat n keseungguhan ibuEiymann dalam BF Eiymann, although banyak cabaran dr org lain...mmg pon, bl kita bersgguh BF, walau pd mulanya org xpercaya kita le wat, kita sebenarnya berupaya pengaruh org utk ikut jejak kita.... n bl kita xdapat tolong org lain utk tros BF, rasa cam kecewa n sedih sgt....hope ibuEiymann akan menang contest tu....

lailasani said...

ibu eiyman,
salam kenal.. thanks singgah ke blog saya...
setuju.. setuju.. setuju!
heheheh...
mesti keras hati utk BF br lah anda berjaya!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Nai:
thnx dear..smoga catatan ini akn bg smngt kt BF-ibu di luar sana..

Mohd Nazrin bin Mohd Yassin:
hehe..thnx, abang! Abang lar tulang blkg sayang tuk jd BF-ibu sejauh nie..sib baik abang bli Spectra 3 tue..muahhsss!!

lia:
penulisan ku yg b'sahaja nie seolah2 ku tgh b'sembang ngn org.. ku kureng pndai nk buat penulisan ala2 novel..hehe..

juliana:
salam..thnx babes..Alhamdulillah rezeki Eiymann..xde istilah terlambat dlm BF.. kite bljr dr kesilapan.. niat sahaja tak cukup utk jd BF-ibu nie.. kite kena btul2 NEKAD+TEKAD..cube nnt taw utk nxt baby..i'll guide u frm A-Z..insya Allah.. keep in touch, yeaa..

anamarza:
salam..thnx dear..insya Allah nxt bby nie pasti blh BF smpi 2 thn (at least)..i'll pray fr u.. ameen..

Zimah's Depart:
thnx, dear..ouh, ku pun dh jarang msuk si.com.. sila lah follow diriku ini..hehe..

nelcyndana:
kim salam kagum yerr..oraitss, akn ku smpikn..wahh, biar btul karangan nie leh dpt A++.. ku x pnh dpt BM A1 taw..huhu..thnx ats keterharuan mu itew, darling..

Mummy Aqil said...

wohooo... ku sgt kagum n bangga dgn dikau. my idol.. huhuu.. tanpa k.ecar rsnya ku dah kecundang ms aqil xnak direct feed dulu. alhamdulillah semua itu cabaran utk ku n berjy ditempuhi dgn sokongan dr hubby, family, dikau n bf mom yg lain. hope ku dpt ikt jejak mu bf aqil 2years n till the last drop..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

so sweet nya ur hubby dear kasi komen kat sini....memang betul la ecar ni boleh jadi sumber inspirasi kat semua mummy2 lain...gud luck ye

Anonymous said...

tahniah dari fayzspace.com

aidomuah said...

I love your essay...keep on promoting breastfeeding and May God bless...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

mamaEsya:
hye mamaEsya..thnx sudi baca entry ku nie..insya Allah pasti mamaEsya pun blh jd mcm ku.. dgn syarat kena btul2 NEKAD+TEKAD.. cabaran tuh kkdg bg kite kekuatan atau buat kite lemah..t'pulang cmne kite hadapi smua tu..yg pntg kite tahu niat utama kita nk bg yg THE BEST kt anak..nk didik org jd BF-mom nie pun kena btul2 cekal gaks..dlm 10 yg kite kempen, dpt 1-2 org yg ikut jejak langkah pun dh syukur..thnx ats sokongan mu..

lailasani:
salam kenal gaks laila..yerp.. hati maw keras..baru leh b'jaya kan!

Mummy Aqil:
thnx dear..alhamdulillah, mu ant. protege ku yg b'jaya jd BF-mom hngga kini..ku bangga ngn mu gaks.. insya Allah mu pasti leh BF Aqil smpi 2 thn..ameen..

MamaDamia a.k.a Haiza:
hehe..Mr.Hubby mmg dulu-kini-dan-selamanye bg sokongan kt wifey dia..thnx, ats sokongan mu babes!

Anonymous(August 29,2009 11:59AM):
thnx..

aidomuah:
thnx dear..appreciate it!

Asmaliza said...

hai k.ecar,tahniah sbb dpt BF Eiymann smpi 2thn++..k.ecar dh jd idola-BF Asma.Asma skrg tgh berusaha utk jd mcm k.ecar.skrg dh BF bby slama 3month++.Harap sgt dpt BF bby smpi 2yr(at least)T.kasih atas nasihat k.ecar dulu.ms preggie lg sy sk bc blog n terjah fster k.ecar.byk sgt info n atas nasihat k.ecar juga sy slalu dptkn info di susuibu.com.thanks k.ecar n gud luck.
**harap sgt dpt jd spt idolaku ini..

kakyong said...

e-Car,
tahniah.. satu kompilasi penceritaan & perkongsian yg sgt2 baik..

bertuah e-Car sebb suami menjadi org kuat mberi sokongan.. kakyong ni anak dah 3 baru en ayah terbuka mata..

lina said...

Congratulation! sharing your true experience...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Asmaliza:
hye Asma..congratezz fr being a BF-ibu..k.e-caR yakin Asma pun pasti blh jd mcm k.e-caR.. yg pntg kena NEKAD+TEKAD..anythg, nk tnye psl BF, dunt hesitate hokeyy..

kakyong:
thnx kakyong..alhamdulillah e-caR dh dpt hidayah-BF nie since preggie.. alhamdulillah gaks sbb Allah bukakn hati hubby utk support e-caR jd BF-ibu nie.. xde istilah terlambat dlm BF kakyong.. yg pntg yr hsbnd dh t'buka mata.. dpd x t'buka lngsung lg naya kan.. hehe..

lina:
thnx babeh..

AshAnas said...

suka sgt bc entry kak e-cAR ttg BF.. ms tgh dok cari2 info pasal BF ni, jumpa blog kak e-cAR, kbtulan ms tu shira tgh mengepam... Terkejut sgt tgk hasil pam kali tu byk sgt... thanks sgt2 kat kak e-cAR...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

AshAnas:
thnx dear sudi baca entry neh.. at least ade gaks m'dtgkn manfaat kan.. itular niat ku..

Ika a.k.a Atiqah said...

Salam..

E-Car, aku pun still breastfeed baby aku sampai skrg...

Slmt berpuasa...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

Ika a.k.a Atiqah:
salam..congratezz dh jd BF-ibu gaks.. chayork2!! anythg nk tnye psl BF dunt hesitate hokeyy..wehh, comells ank ko..slmt b'puasa gaks!

armouris said...

info tentang susu ibu kat sini - Susu Ibu Mencegah Infantile Colic dan sini - Tips Menyusu Bagi Ibu Muda

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

armouris:
thnx fr yr info..

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Nak belajar pasal breast feed gak... Huhuhu!!! ::.

Ely Hasrul said...

beshnye!!! selalu gak susu sami kat public.. xdulikla aku kampung style pon xpe yg penting aku stylo ahhahahahah..

kudos..kudos!

asniza said...

Tahniah e-car :-)
Cerita yang sangat menarik dan sangat memberi inspirasi.

kak fikir @ asniza

mamaIMAN said...

Salam kak..terharu saya membaca story akak..sangat besar perjuangan dan pengorbanan aka utk anak..saya baru 4 bulan menjadi mama..pun begitu saya dah dapat merasai betpa bermaknanya kehadiran anak...tak sanggup berpisah, mendengar dia menangis saja cukup meruntunhati..apatah lagi melihat dia kesakitan..pada mulanya ada niat utk ebf tapi memikirkan ekonomi keluarga saya pendamkan hasrat dan merelakan topup dgn fm.tapi akhirnya saya nekad+tekad utk bf sebab anak tak tahan fm,dia jadi kembung.walaupun tak mendapat sokongan suami, tapi saya tetap teruskan usaha.doakan saya berjaya bf sampai dia 2 tahun...wassalam..

ibu izz said...

salam..
syabas n tahniah!!!
tq jugak entri ni walopun amatlah panjang tp dah bagi inspirasi kpd saye
akan ku teruskan perjuangan memBF izz danial..

terharu sambil ngesat airmata yg x semena2 ngalir bile baca ur footnote..

jengah2la blog saye ya!

Yunie said...

Syabas dan tahniah rs terharu baca blog ni. Tak sangka semangat kuat disamping sokongan suami yg npk btul2 berjiwa penyayang .. bertuah e-car.
Sy telah mula susu badan pd anak yg pertama, tp stop bila anak berusia 4 bulan (kurang pendedahan dan sokongan). Bila masuk anak kedua berjaya fully breastfeed sampai anak berusia 6 bulan, lps tu campur dgn FM.
Anak ketiga, lps masuk kerja, anak berusia 4 bulan dah mula FM, sbb utama susu tak cukup. Dlm beberapa minggu anak mula menunjukkan rs tak suka pd FM. So hendak tak hendak terpaksa laa EBM kat opis dan direct breastfeed bila kat rumah. Kdg2 cuba2 jg FM, iyer laa bila semangat BF dah mula lemah. Tp anak mmg tak nak FM. Terasa begitu susah, mana nk EBM kat office yg kdg2 terganggu dek kerja yg menimbun2.. tp sbb anak EBM la jugak. Semangat mmg dah luntur.. cuma igtkan anak tak nak FM, jiwa memaksa utk EBM di opis. Ditamb. pulak dgn mulut2 yg berkata EBM ni menyusahkan.. hai.. kecik semangat jadinya.
Tp alhamdulillah bila baca blog ni terasa semangat utk bf kembali membara... You really inspired me. Thanks a lot.
Sama2 kita berjuang.. caiyok2.

coach handbags said...

There is a new way which you can get fashion, cheap coach outlet handbags, coach handbags, or gucci handbags . It’s coach outlet online. In here, you can get a coach outletwhich you dream of. 30
Chen

Elly said...

Hi sonok plak baca your post. i ada anak 6 bln. i x dpt nak bagi direct BF sbb mase dia lahir diberi susu botol dulu. so when i try to BF, dia x nak plak. sedey rasenye mase tu. eventho dia sihat tp sampai skang rase nyesal x BF dia dr dia lahir. i try jugak pump. memula tu byk. tp lelama tu makin sket and sket. so here comes the question... klu kite pump saje w/o bg direct BF pon bole mengeluarkan susu yg byk ke for a long period of time?

Blog Widget by LinkWithin